Сватбени Тържества

Ние от Best Music Events знаем , че Сватбата е най-големият празник за които се отделя изключително много време и внимание . А за да бъде тя перфектна ние съдействаме за да стане тя вашата приказка а вие истински герой в ней. И за да сдобиете малко представа как ще изглежда веселата част с всичките традиции и ритуали ние сме ви подготвили един сценарий които разбира се подлежи на леки корекции по ваше желание . 
 

ПРИМЕРЕН СЦЕНАРИЙ ЗА СВАТБЕНО ТЪРЖЕСТВО

1. Посрещане на младоженците

След като заемат своите места гостите идва ред за посрещане на младоженците. Уводни думи от водещия след което покана за влизане (Както всяко нещо в описаните по-долу точки, така и тази е с различни вариации.) Може да бъдат поканени първо, родителите на младоженците, под някакъв музикален съпровод, след тях кумовете и накрая младоженците. Или пък младоженците заедно със своите кумове. В който и от вариантите да решат трябва да стигнат до бяло платно, пред което е поставено менче пълно с вода и две цветчета червено и бяло. Младоженците застават пред платното, като паралелно от едната и от другата страна им се подреждат кумовете – БУЛКА КУМ, МЛАДОЖЕНЕЦ КУМА.

2. ЗАХРАНВАНЕ

Това е обичай от Българския фолклор, който не се е изменил много през годините. За него са нужни питка мед и сол. На кратко майката на младоженеца откъсва едно парченце (тук пак може да се импровизира, като парчетата може да са откъснати предварително) потапя го първо в солта и след това в меда и го поднася на единия от двамата. (има хора който не желаят сол и за това понякога се прави само със мед). Същата процедура се повтаря и със другия. (има вариации в който майката на младоженеца къса по два залъка един за солта един за меда) След като се захранят младоженците, се повтаря обичая само с мед за кумовете. (По желание на младоженците, може и майката на булката да участва в обичая като асистира-държи питката). Много важна част ако майката на младоженеца не присъства по ред причини, може да бъде заместена от някоя друга жена от рода на младоженеца

3. Наздравица с кумовете

След края на захранването майката/те се отдръпват в страни и се поднасят чаши на младоженците и техните кумове (чашите могат да бъдат и на поднос докато не се напълнят. В някой от ресторантите позволяват в други не виното да се отвори от кума, това го проверявате предварително) След като бъде налято виното в чашите бива поднесено пред младоженците и кумовете. Първо отпиват младоженците, препоръчително е до дъно 🙂 след тях кумовете (пожелание след като изпият виното, младоженците може да счупят своите чаши – това се прави за здраве но и то се съгласува със заведението).

4. Ритане на менче

(за този ритуал са нужни менче , две цветчета червено и бяло,вода. В някой краища слагат и здравец както и стотинки. Ако нямате менче, заявете предварително на ресторанта или на хората, които ви правят украсата) Тръгвайки по-платното, булката рита менчето с десния крак с цел обръщане и кое от двете цветчета е по на пред такова ще бъде първото им бебе. За бяло момиче, за червено момче. Има краища на България в който, булката хвърля ябълка и целта е да я хване някой от сватбата било то мъж или жена и такъв ще е пола на детето.

5. Обвързване на ръцете с лента

(Това е обичай, който не се прави на всякъде) След като приключат с виното, майката на младоженеца обвързва с лента ръцете на младоженците (която е предварително подготвена) И ги съпровожда през платното до тяхната маса, като ги държи за ръце.

6. Настаняване

Младоженците заедно с кумовете сядат на сватбената маса. Оставят се да се освежат и да починат 15-20 минути или колкото им е нужно. (През това време има фонова музика която не е натрапчива и е по тиха)Когато са готови дават знак за започване на тържеството.

7. Чупене на пита

(за целта ви е нужна, друга пита не тази с която са ви захранвали) В един по следващ етап, водещия ви приканва да излезете на дансинга и да застанете гръб във гръб. А вашите кумове ви поднасят над главите питата и я разчупвате като ви насочва водещия. Продължава се със музика.

8. Реч на кума

Това е момента във който, кума и кумата произнасят слова  към младоженците подкрепени с наздравица. 

9. Начало на сватбеното тържество

(Тук имате отново интерпретация по ваш избор) Може да започне с първи сватбен танц или с музика по ваш избор (балади,хора и пр.)
* ПЪРВИ СВАТБЕН БЛУС : Първият блус е много важна част от едно сватбено тържество, за това когато избирате песента, помислете много добре и изберете песен която е символична и емблематична за вас двамата такава че, когато я чувате винаги да се сещате за онзи миг. След този танц може да има танц на вашите кумове родители и прочие. Имате право на импровизации.
*МУЗИКА ПО ВАШ ИЗБОР : При този вариант, сватбеният танц може да бъде изместен за по натам във времето. Като преди това, може да се слушат хороводни китки или нещо което искате вие.

10. Музика по ваш избор

След като мине този момент (сватбен танц или друго което сте избрали), започва се с музика която желаете да слушате на вашето сватбено тържество

11. Даруване

Веднага след вечеря Младоженците заедно с кумовете пожелание и родителите им, си взимат наздравица със всеки един от гостите като за целта или минават през всяка една маса или гостите идват на тяхната като поднасят поздравления и дарове. Но преди да тръгнат, първо и задължително се поздравяват със кумовете си, след това родителите и т.н. През цялото време на този обичай, музиката е по-тиха пак по тяхно желание.(Относно бройката на гостите и времето за минаване се удължава)(Тук е момента да спомена, че ако имате welcome drink – Или така нареченото, посрещане на гостите преди началото на сватбата не е задължително да имате даруване. А просто във някакъв етап може да минете да ги поздравите)

12. Надиграване с кума и кумата:

Това е обичай, който в различните краища на България е различен в това с какво се танцува. (Пиле, торта, прасе)За целта са нужни, двама шафери, момче и момиче, който се надиграват с кума и кумата. Идеята е кума и кумата да си откраднат (това с което играят пред тях шаферите, под съпровода на ръченица.) Или да си плащат докато не го вземат.
 

13. Букет

Един обичай, който има за цел булката да хвърли предварително подготвен букет и всички дами, който не са омъжени да се борят да го хванат

14. Жартиер

Младоженеца сваля жартиера от кракът на своята съпруга и след това го хвърля на всички ергени (както в горния така и в този обичай интерпретациите са такива каквито ги направите с помощта на водещия)

15. Торта

Рязане на торта. Изнася се торта и младоженците режат парче след което се захранват (вариациите са хиляди младоженците избират най добрия за тях). След като се захранят може ако искат да накарат приятели, кумове и прочие.
Нужни неща : Бяло платно,цветя за украса на платното, менче, 2 цветчета червено и бяло, здравец, стотинки за менчето, 4 чаши за вино, Шампанско , 2 питки една за захранване и една за разчупване, сол и мед, букет направен за хвърляне специално а не сватбения , за пред кума пита прасе или пиле и малка торта според това в кой край е надиграването , жартиер, сватбена торта , подаръци за гостите. Задължително поне още една риза за младоженеца в същия цвят, равни обувки за булката.
ВСЕКИ ЕДИН ОТ ОБИЧАЙТЕ, ИЗБРОЕНИ ПО-ГОРЕ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН И НЕ Е НУЖНО ДА СЕ СЛЕДВА ТАЗИ ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ. ПРЕДИ ВСИЧКО ТОВА Е ВАШИЯ ДЕН И ТРЯБВА ДА Е УНИКАЛЕН ДА НЕ Е МАТРИЧЕН И ПРИСВОЕН ОТ ДРУГА ПОДОБНА СВАТБА. НАПРАВЕТЕ ГО ТАКА ЧЕ НА ВАС ДА ВИ ХАРЕСВА И ДА НЕ Е КЛИШИРАН. СВАТБАТА Е УНИКАЛЕН МОМЕНТ ОТ ЖИВОТА НА ВСЕКИ ЧОВЕК И ТАКА ТРЯБВА И ДА ОСТАНЕ! ОБСЪЖДАЙТЕ С ИЗБРАНИЯ ОТ ВАС DJ, ОРКЕСТЪР ИЛИ ВОДЕЩ ТЕЗИ НЕЩА, ИМАЙТЕ РАЗЛИЧЕН ПОГЛЕД И НАЙ-ВАЖНОТО ТОВА Е ВАШИЯ ДЕН НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАЙТЕ СЪС НИКОГО…
ТОВА Е ПРИМЕРЕН СЦЕНАРИЙ, ТОЙ ИМА ЗА ЦЕЛ САМО ДА ВИ ЗАПОЗНАЕ С ОСНОВНИТЕ НЕЩА, МАГИЯТА Е ВЪВ ВАШИ РЪЦЕ НИЕ САМО МОЖЕМ ДА ВИ ПОМОГНЕМ ДА Я ДООКРАСИТЕ …
Не забравяйте, че както е важен DJ, оркестъра, водещия така за вашето сватбено тържество са важни и избора на точното място. Ресторантът в който ще се състои… Това е толкова важно колкото самата сватба!!! Винаги гледайте, заведението да има добра климатична инсталация защото това е прекалено важно, дръжте тя винаги да бъде пусната!!! В доста от заведенията и хотелите има over time, който не ви се казва докато не настъпи момента – винаги питайте има ли over time!!! За да не ви излезе сватбата по скъпа от плануваното или просто да свърши неочаквано…. Не пропускайте менюто (предполагам след като ще харчите пари за сватба на дали ще ви е приятно, някой да не яде това което сте му избрали). Консултирайте се много внимателно с гостите си за храната!!! След като я уточните с тях уточнете крайното меню с ресторанта и АБСОЛЮТНО ВИНАГИ ВНИМАВАЙТЕ КАКВО ВИ КАЗВАТ ЧЕ ЩЕ ИМА В ТОВА МЕНЮ…
СЪВЕТ !!! – ВИНАГИ СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН (РЕСТОРАНТ, ФОТО, МУЗИКА, УКРАСА) ИМАЙТЕ ИЗБОР И СЕЛЕКТИРАЙТЕ МНЕНИЯ ТАКА ЩЕ ДОСТИГНЕТЕ ДО НАЙ-ДОБРОТО КОЕТО ИСКАТЕ…

И не на последно място Весела сватба се прави с ВЕСЕЛИ СВАТБАРИ !